Festiwal Smaków - KAPUSTA

Duża pomysłowość oraz inwencja kulinarna towarzyszyły uczestnikom Jarmarku Przepisów „Kapusta dawniej i dziś”, zorganizowanemu 25 października br. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Brzozowie. To już trzecia edycja tej imprezy.

Jarmark przepisów zainaugurowany został dwa lata temu, kiedy to młodzież gromadziła przepisy nawiązując do hasła „smaki dzieciństwa”. W roku ubiegłym składnikiem przewodnim wszystkich receptur był ziemniak. W tym natomiast uczestnicy zebrali 30 przepisów na dania z kapusty, podzielone tematycznie na zakąski zimne i gorące, zupy, dania zasadnicze i desery. Dwanaście z nich, zostało przygotowanych na podsumowanie jarmarku. Stare, znane staropolskie potrawy zestawiono wraz z niecodziennymi, oryginalnymi potrawami z kapusty. Przygotowane dania zachwycały nie tylko wizualnie, ale też smakowo.

Festiwal Smaków - KAPUSTA

 

- Dzisiejszy jarmark ma charakter pokazu potraw. Młodzież bardzo zaangażowała się w jego przygotowanie. Wyszukiwali ciekawe przepisy, następnie sprawdzali wykonanie tych potraw w domu bądź na zajęciach. Jeśli zachodziła potrzeba modyfikowali dania - dodawali lub zmieniali przyprawy, wymyślali ciekawe rozwiązania. Ich pomysły naprawdę zaskakiwały. Byli przy tym bardzo samodzielni – podkreślała Magdalena Nawłoka, koordynator pokazu.

Tak specyficzny składnik stanowił nie lada wyzwanie dla młodzieży. - Kapusta to mało popularne warzywo, ostatecznie jednak udało nam się przygotować fajne, kreatywne dania. Dzisiaj podałam pasztet z kapusty włoskiej i marchewki, a także zupę krem z kapusty włoskiej, ziemniaków, jabłka i pora. Do zupy zaserwowałam również grzanki. Koleżanki pomogły nam przy dekoracji potraw, co sprawiło, że również wizualnie świetnie wyglądały. Generalnie panuje wśród nas motywująca atmosfera współpracy – opowiadała Agnieszka Rębisz. Największe zaskoczenie przyniosły desery, które jak się okazuje również mogą zawierać kapustę. Zebrani mieli bowiem okazję spróbować ciasta czekoladowego z tym właśnie warzywem w składzie. Prawdziwą perełkę kulinarną zaprezentowała Sylwia Kielar. - Przygotowałam na dziś kapustę faszerowaną mięsem mielonym. W skład farszu wchodzi też marchewka, cebula i seler. Potrawa jest o tyle wymagająca, że w całości była gotowana we wrzątku, a co za tym idzie trzeba ją było ostrożnie i z wyczuciem przygotować. Kapusta rozkrojona i podana była jak tort wraz z sosem pomidorowym. Danie wymagało sporo pracy, ale jak wszyscy tutaj bardzo lubię gotować, więc takie wyzwanie było ciekawe – dodaje z uśmiechem Sylwia Kielar.

Konkursy czy przeglądy kulinarne w „Ekonomiku” na stałe wpisały się w karty szkoły. - Jarmark nie tylko sprawdza czy szlifuje umiejętności uczniów, ale poszerza też ich kulinarną pomysłowość. Cieszy nas fakt, że młodzież chętnie bierze w nich udział. Analizujemy już pomysły na przyszły rok. Nie chciałabym za wiele zdradzić, ale mamy już pomysł na bardzo popularny surowiec, który jest znany w kuchni polskiej dawniej i dziś – dodaje koordynatorka Magdalena Nawłoka. Nad przebiegiem jarmarku czuwały również Joanna Wojnicka, Agnieszka Wójcik i Monika Galej-Rodzinka. To dzięki ich zaangażowaniu uczniowie byli perfekcyjnie przygotowani. Na koniec uczestnicy otrzymali publikacje szkolne z wszystkimi zebranymi przepisami oraz drobne upominki.

Gospodarzem jarmarku był Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych w Brzozowie Jerzy Olearczyk. Wśród gości znaleźli się: Sekretarz Powiatu Brzozowskiego Ewa Tabisz, Skarbnik Powiatu Brzozowskiego Marta Częczek, Naczelnik Wydziału Oświaty, Rozwoju Regionalnego i Promocji Powiatu Magdalena Pilawska, Dyrektor Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Brzozowie Marta Śmigiel, Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Brzozowie Dorota Kamińska oraz Dyrektor Zespołu Szkół Budowlanych w Brzozowie Tomasz Kaczkowski.